Vegapčić

“Vegapčić” predstavlja tradicionalni srpski proizvod “ćevap” napravljen u veganskoj varijanti, bez mesa i drugih komponenti animalnog porekla, s ciljem da dočara prepoznatljiv tradicionalni ukus srpskog ćevapa ljudima koji ne konzumiraju meso. Proizvod se pravi od proklijalog semena celog zrna i pored visokih zdravstvenih prednosti i niske kalorijske vrednosti, takođe ima prepoznatljiv ukus tradicionalnog srpskog ćevapa. Posebna prednost se ogleda u tome da je jedan od retkih proizvoda na svetskom tržištu napravljen od proklijalih žitarica.

Prodaja se vrši po marketima organske i zdrave hrane, a proizvod je prihvaćen i u restoranima specijalizovanim za vegetarijansku hranu. Posebno je zanimljivo što su ga prihvatili restorani i fast food-ovi specijalizovani za tradicionalni srpski roštilj, kao posnu varijantu.

Sirovine za proizvodnju Vegapčića nabavljaju se lokalno i od domaćih malih proizvođača, a kompanija Živi 100 d.o.o. nalazi se u Kraljevcima, gde se nalazi klijarnik i proizvodi proklijalo seme za Vegapčiće i druge proizvode koje izrađuju.