Srećna koza

Sreća je sir. Ili sir je sreća. A sreća je najveća kada dolazi s poljoprivrednog gazdinstva iz Velikog Gaja u Banatu. I to u kolutovima. Ili u teglicama. Začinjena zelenim biberom, borovnicom, crnim tartufima, sušenim paradajzom, sremušem, a za one koji ipak nisu skloni tome da eksperimentišu kada je reč o ukusima, postoji i klasična varijanta sreće, bez dodataka. Da, i dalje govorimo o siru.

U banatskoj ravnici proizvodi se sir od kozjeg mleka. I bez obzira da li su u pitanju polutvrdi kozji sirevi u kolutovima ili njihova podjednako srećna varijanta – kozji sir u maslinovom ulju u teglici, spravljaju se od 100% kozjeg mleka.

Pošto samo srećna koza daje zdravo mleko, a samo takvo mleko može da postane ukusan kozji sir, o kozama se na farmi staraju stručnjaci kako bi krajni proizvod opravdao svoj naziv.

Godine 2014, Srećna koza je ponudila svoje prve proizvode, a vredni i posvećeni tim stručnjaka sam se bavi svim aspektima posla – od proizvodnje do plasmana proizvoda.

Nagrade i priznanja sa sajmova i manifestacija iz oblasti prehrambene industrije za ove slasne sireve ne manjkaju. A svako ko ih je probao odgovorno tvrdi da sreća može da se pojede.