Spelta Jokić


Spelta Jokić je osnovana 2016. godine sasvim spontano: speltu su prvobitno zasejali za svoje potrebe, jer su hteli da probaju nešto novo, nešto zdravo. Ali, kako je oko njih potreba za alternativnim žitaricama sve više rasla, odlučili su da svoje brašno od spelte ponude i svetu. Svesni da je konkurencija velika, upustili su se u poslovnu avanturu i potrošači su ubrzo prepoznali kvalitet – posao je krenuo da se širi neverovatnom brzinom a usledila su i najviša priznanja za kvalitet proizvoda na međunarodnim poljoprivrednim sajmovima. Vremenom, kako je potražnja za njihovim proizvodima rasla, tako se širio i njihov asortiman. Danas, posle 2 i po godine postojanja, u ponudi imaju 19 vrsta proizvoda i svi su od 100% čiste spelte, bez jaja i aditiva, pa samim tim, i posni: testenine, kore, lazanje i mlinci su proizvedeni od čistog speltinog brašna, vode i soli.

Ono što ih izdvaja od drugih proizvođača je to što krajnjem potrošaču isporučuju uvek svež proizvod: brašno ne lageruju već melju dan pre isporuke. Speltu seju na poljima svog gazdinstva u Ravnom Selu bez upotrebe veštačkih đubriva i pesticida, a proces obrade vrše na način na koji se to nekada radilo – na prirodnom kamenu. Za razliku od pšenice, speltino zrno je zaštićeno od negativnih spoljašnjih uticaja i bolesti sa dva sloja ljuske, što je čini jednom od najkvalitetnijih žitarica na svetu – vrednost koju Spelta Jokić zna da prepozna i neguje.